Reklama
 
Blog | Petr Rozkosny

Podlehli jste i Vy davové psychóze a vypověděli tak své stavební spoření?

Stavební spořitelny netrpí nevýhodností svých nabídek, ale davovou „psychózou“, kterou se podařilo vyvolat předchozí pravicové vládě poté, co postupně „osekala“ výši státní podpory a navrch pohrozila možným omezením její účelovosti.

Aktivnímu prodeji úvěrů na bydlení jsem se věnoval několik let. Zažil jsem vlnu refinancování úvěrů ze stavebního spoření směrem k bankám i následný hromadný přechod zpět k bankám. Úrokovým sazbám člověk jednoduše neporučí. Oba tyto „módní trendy“ jsem chápal (a dokázal je zobchodovat).

Nad čím jsem však musel kroutit hlavou, byl exodus klientů stavebních spořitelen cca 2 roky zpátky, způsobený právě již zmíněnými změnami ve výši státní podpory.

Ano, pro ty z Vás, kteří používali stavební spoření jako výhodný termínovaný produkt, se tehdy našly stejně výhodné alternativy (otázkou je, dosahujete teď na termínovaných vkladech a spořicích účtech takové zhodnocení, jako nabízí stavební spoření? Zřejmě ne), pokud jste však plánovali či stále plánujete použít prostředky ze stavebního spoření na financování svého bydlení (což je vlastně účel, za kterým stavební spořitelny vznikly), stavební spoření je pro Vás stále výhodným způsobem, jak toho docílit.

Reklama

Já sám si na stavebním spoření spořím. Vím totiž, že abych dosáhnul na hypotéku s úrokovou sazbou cca 2,5 % (fixace na 5 let), musím cca 15 % celkového záměru hradit z jiných zdrojů. Těmi může být buď hotovost, nebo právě úvěr ze stavebního spoření. Těchto 15 % si chci našetřit na stavebním spoření.

Samotná výše úrokových sazeb úvěrů ze stavebního spoření pak nijak nezaostává za těmi u hypoték, pokud tedy vezmete v potaz cyklické změny v ekonomice, které mají vliv na výši úrokových sazeb.

 

Přehled úrokových sazeb úvěrů ze stavebního spoření jednotlivých stavebních spořitelen

Stavební spořitelna

Úroková sazba

Tarif

Stavební spořitelna České spořitelny

3,99%

Stavební spoření

Českomoravská stavební spořitelna

2,95%

Tarif Garant

Modrá pyramida stavební spořitelna

3%

Moudré spoření

Raiffeisen stavební sořitelna

3,50%

Úvěrový tarif U121/U122

Wústenrot stavební spořitelna

3,70%

Wüstenrot stavební spoření

Pozn. před uzavřením konkrétní smlouvy o stavebním spoření si prostudujte podmínky získání výše uvedených úrokových sazeb. Podmínky získání úvěru ze stavebního spoření Tarif Garant, který aktuálně nabízí nejnižší úrokovou sazbu, najdete zde.

 

Neřeším nějaké akční nabídky zajištěných podílových fondů, termínovaných vkladů, výhodné investice do diamantů či rozmnožování peněz v černých skříňkách, jak jej nabízí šamani z Nigérie. Bydlení je pro mě strategickou věcí s dobou trvání v řádu desítek let. Důležité je pro mě držet směr a najít v dlouhodobém horizontu výhodný produkt (pokud bud určen právě k spoření na bydlení, jen dobře a pokud mi k němu dá někdo i výhodný úvěr, ještě lépe).

Změňte i Vy překotné přesouvání svých peněz na strategické plánování, ať už bude Vaším produktem číslo 1 jakýkoliv produkt. Pokud si spočítáte, kolik ušetříte na poplatcích a čase stráveném nepřetržitým porovnáváním a spekulováním, uvidíte, že se to vyplatí, plus pokud se Vám podaří držet se svého rozhodnutí, spíše dosáhnete svého cíle.