Reklama
 
Blog | Petr Rozkosny

Podmínky založení podnikání ve světě: někde to jde online, jinde až za více jak 3 měsíce

Výběr ze dvou extrémů v novém reportu Světové banky porovnávající podmínky podnikání v jednotlivých zemích světa.

Nejsnáze rozjedete podnikání na Novém Zélandu a v Kanadě

V obou zemích vám k zahájení podnikání stačí vyplnění online formuláře a zaplacení poplatku, který činí v případě Nového Zélandu cca 170 NZD a v případě Kanady 200 CAD. V Singapuru, který skončil v žebříku zemí Světové banky porovnávajícího podmínky pro rozjezd podnikání v jednotlivých zemích světa na 3. místě, je již postup mírně komplikovanější. Kromě online formuláře si musí zdejší začínající podnikatelé pořídit i firemní razítko a sjednat si u libovolné pojišťovny pojištění zodpovědnosti za zaměstnance.

Nejkomplikovanější postup mají v Myanmaru

Celkem 11 procedur, které si vyžádají v průměru 31 dnů, musí podstoupit začínající podnikatelé v Myanmaru. Podnikání zde mají možnost zahájit pouze ti, kteří získají doporučení od zástupce místní samosprávy a zároveň mají odpovídající historii trestné delikvence. Úhrn všech poplatků spojených s právními úkony činí zhruba 26 000 Kč, což je téměř desetkrát více, než kolik za poplatky vydají začínající podnikatelé na již zmiňovaném Novém Zélandu.
Na necelé 2 000 Kč naopak vyjde založení podnikání v Eritrei, která se v žebříčku Světové banky umístila na 2. místě od konce. Náklady na rozjezd podnikání jsou zde sice výrazně nižší než v Myanmaru, zdejší obyvatelé si však počkají na registraci své společnosti až 3 měsíce.
Haiti může být sice pro turisty rájem na zemi, pro zdejší podnikání chtivé obyvatele je tomu ale naopak. Vyřízení všech procedur nutných k rozjezdu podnikání si zde vyžádá až 97 dnů, v rámci kterých musí zdejší začínající podnikatelé podstoupit 12 formálních úkonů, které je přijdou minimálně na cca 32 500 Kč

Zdroj: Report Doign Business Světové banky
Pozn. pro přepočet poplatků do české koruny byly použity směnné kurzy platné k 22.1.2014

Reklama