Reklama
 
Blog | Petr Rozkosny

Střední Evropa na nejlepší cestě k vysokým zahraničním investicím

Výrazné růsty mezd v asijských zemích (zejména v Číně) způsobil, že se pro nadnárodní společnosti z vyspělých ekonomik stává čím dál tím méně výhodné outsourcovat sem své služby. 

V případě, že je např. v Číně vyrobené zboží určené k exportu do USA či Evropské unie, dává „držení“ výroby v Asii s ohledem na náklady na dopravu ještě menší smysl.

Postupný přesun zpět „domů“ tak již ohlásily společnosti jako Motorola, Ford, General Electrics, Capitellar a Phillips s tím že řada dalších bude zřejmě následovat. Zejména Čína, velmi oblíbená destinace pro přesun výroby na konci 90. let a začátku tohoto milénia, zažívá výrazný růst mezd (měřeno růstem minimální mzdy), za kterým zůstávají evropské země výrazně pozadu. Podobná situace jako v Číně je i v dalších asijských zemí, společnostem z USA a Evropy se tedy zužuje prostor pro další kroky.

 

Reklama

Vývoj minimálních mzdových nákladů v Evropě

 

Zdroj: www.firmin.cz

Pro střední a východní Evropu je v tomto směru skvělou zprávou to, že by zpět do Německa, Francie, Velké Británie apod. nemusely být přesunuty veškeré aktivity. Část z nich by mohla, opět z důvodu nižších nákladů, skončit právě v České republice, Slovensku, Polsku apod. (minimální mzda v některých čínských regionech je nyní stejná či vyšší než v České republice).

Střední Evropa navíc může, kromě nízkých mezd, nabídnout i další zajímavou věc – nízké zdanění firem. V České republice jsou nyní o cca 40 % nižší firemní daně než v Belgii, Francii, Německu a Španělsku, což znamená výraznou úsporu pro podniky z velké části kontinentu.

Karty jsou tedy rozdány a prozatím to vypadá, že Amazon nebyl na dlouhou dobu posledním zahraničním investorem, který by v České republice dal práci tisícům lidí a proinvestovat zde miliony Kč.