Reklama
 
Blog | Petr Rozkosny

Nemocným dětem Evropské unie pomáhá práce na dobu určitou

Itálie, Francie, Španělsko, stav jejich ekonomiky je znám i největšímu ignorantovi ekonomických zpráv, již tisíckrát omílaný stav vynechejme. Namísto toho se zaměřme na část deregulace pracovních trhů těchto zemí, která má pomoci se zaměstnáváním mladých lidí, jejichž nezaměstnanost je doslova alarmující.

Jsou to zhruba 3 roky, co se na titulních stranách evropských deníků psalo o „ztracené generaci“. Mladých lidech, kteří nemohou najít práci a ztrácí pracovní návyky (resp. nemají šanci si je vytvořit). Od té doby si Evropská unie prožila celou řadu vážnějších problémů a na nezaměstnanost mladých tak již nezbyl inkoust.

A bylo by přitom o čem psát. Nezaměstnanost práceschopného obyvatelstva v tomto období dále vzrostla. Například v Řecku se jedná o nárůst o 13,9 procentního bodu, v Itálii o 10,90 procentního bodu a Španělsku 9,30 procentního bodu. 

Reklama

Míra nezaměstnanosti obyvatel do 24 let v Evropské unii jako celku pak vzrostla o 2 procentní body. Uričtě je tedy pořád o čem psát…

Politikům výše zmíněných zemí, a nejen jich, nemůžeme upřít snahu alespoň o nějakou deregulaci pracovního trhu. Jenže, starší zaměstnanci nesou jakoukoliv zmínku o omezení svých výhod velmi nelibě a v okamžiku jsou schopni zaplnit náměstí. Řešením je tedy, jak nám ukazuje praxe, deregulace zaměstnávání na dobu určitou. Například v Itálii platí zaměstnavatel za zaměstnance pracujícího na dobu určitou menší odvody.

Počet lidí pracujících na základě pracovní smlouvy na dobu určitou neznáme. Znám je pouze podíl takovýchto zaměstnaců a ten roste. Nejvíce paradoxně v zemích, jako jsou Polsko (+13,38 procentního bodu), Česká republika (+6,64 procentního bodu) a Nizozemí (+5,34 procentního bodu). Deregulace však nese ovoce i v případě “nemocných dětí” Evropské unie. Nárůst těchto pracovních smluv zaznamenaly v období od roku 2011 do roku 2013 Itálie, Francie i Španělsko.

Ve Francii a Španělsku práce na dobu určitou (zejména pak ty sezónní pro méně kvalifikované pracovníky) dokonce pomohly se snížením celkové nezaměstnanosti v zemi.

A ačkoliv politici těchto zemí neváhají rozdávat úsměvy do objektivů kamer a fotoaparátů, ekonomové tak optimističtí nejsou. Deregulace pouze omezené části pracovního trhu podle nich nebude stačit, zejména pak v případě, kdy taková deregulace generuje hlavně nová pracovní místa s nízkými požadavky na kvalifikaci.

Armáda nových uklízeček, prodejců zmrzliny a sběračů vína tyto ekonomiky vpřed nepožene, na to jsou příliš velké a vyspělé. Řešením je tedy další (třeba i opatrná) deregulace pracovního trhu, která dříve či později nezbytně povede k omezení výhod, které si vydupali rodiče zástupců „ztracené generace“ mladé evropské pracovní síly.

Zdroje: OECD, EUROSTAT, ALBERTINA